North Perth Dollhouse 2.0

Custom Home Design

Council | City of Vincent
Lot Zoning | R40
Lot Area | 174m²
Builder | Kelvin Brooks Building

Situated on a challenging corner site in North Perth, this family home pushed the boundaries to make clever use of a small lot.

Working with consideration for the Town of Vincent’s planning schemes, the design was created to maximise the available space in the house in creative ways while still being complimentary to the surrounding houses and residents.

The result is a very comfortable home with a sense of light and space throughout – surprising every visitor to the home, given its small footprint. This feeling of light and spaciousness has been achieved through the introduction of a two storey void in the heart of the home which has been glazed at the upper level and set-back a considerable distance off the boundary to let in valuable northern sunlight in winter. The warmth of the winter sun is then absorbed by the burnished concrete floors and face concrete block walls to create a cosy space without the need for excess heating at night. In summer the same glazed openings on the north can be opened up to vent out any hot air that is built up, assisted by air movement from openings on the southern and western sides of the home.

In order to free up floor area for everyday living, integrated cabinetwork has been designed throughout providing clever storage options that in some cases double as built-in furniture. The detailed client brief was worked through to provide a space for every object, furniture item and art piece to make the home a joy to live in. The interior palette has been carefully chosen to compliment the palette of concrete, with American Oak flooring to the upper level and natural timber sills, doors and handrail to offset the cool grey palette.

The exterior palette has been kept simple, with small portions of white acrylic render and Equitone clad fascia and soffits to balance the predominately concrete blockwork facade and Colorbond Matt finish roof and wall cladding.

Along the way there are some nice surprises that help the small spaces to function both for everyday family life through to larger gatherings of family and friends. The walk-in pantry is tucked away under the stairs, with a cabinet door that blends into a larger block of kitchen cabinetry, making it disappear when not actively in use. The laundry forms part of a corridor, and can be enclosed behind bi-fold pocket doors that blend into the kitchen cabinetry when guests arrive. The covered outdoor living and dining is connected to the garage via a translucent panelled sectional door, which gives off ambient light to the outdoor living for small gatherings, or can be opened up (and cars moved out) for large parties where more space is required.